Sommerbadingen kan føre til underlivsproblemer

bading sex og mensturasjon kan gi underlivsproblemer


Her er farmasøytens råd for å forebygge og behandle

Fellesferien står for døren, med forventninger til sommer, sol og bading. Mange kvinner opplever imidlertid at badingen fører til bakteriell ubalanse og utflod. Her er farmasøytens beste tips til forebygging og behandling, slik at man kan nyte sommerbadet uten bekymringer.

Mange kvinner opplever tidvis illeluktende utflod. Ofte tror de årsaken er soppinfeksjon, og feilbehandler dermed med soppmidler. Den vanligste årsaken er imidlertid bakteriell ubalanse som har gitt økt pH-verdi i underlivet, og bading om sommeren er en av de vanlige grunnene til dette. Den gode nyheten er at det er enkelt å forebygge og behandle dette problemet – blant annet med reseptfrie produkter fra apoteket.

Mindre gode bakterier gir økt pH-verdi

Viyan Tarin er informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget i Oslo sentrum. Hun forteller hvordan bakteriell ubalanse fører til økt pH-verdi og utflod:

– Det er alltid bakterier i skjeden, både gode og dårlige. De gode er melkesyrebakterier som spiller en viktig rolle i å opprettholde en balansert flora og et surt miljø i skjeden, med en pH på rundt 4-4,5. Når balansen forrykkes, for eksempel ved bading eller menstruasjon, blir det færre av disse «snille» bakteriene, og for mange av de dårlige anaerobe bakteriene. Dette gjør at pH-verdien øker til over 4,5, forteller Viyan.

Mange feilbehandler

Når badeturen resulterer i at bakteriefloraen i skjeden endres, er økt utflod et vanlig symptom2. Mange kvinner tror automatisk at dette skyldes soppinfeksjon, og behandler dermed med soppmidler.

– Vi ser at mange kvinner er usikre på hva utfloden skyldes, forveksler med soppinfeksjon, og dermed kaster bort tid og penger på preparater som ikke hjelper for deres symptom. Bakteriell ubalanse kjennetegnes ved at utfloden er grå eller hvit, tyntflytende, med en lukt som kan være svært plagsom. Soppinfeksjon kan derimot ha en intens kløe med tykk og hvit utflod som ikke lukter; mange beskriver utfloden som «cottage cheese»-lignende, sier Viyan, før hun fortsetter:

– Unngå feilbehandling: Har du tyntflytende utflod som lukter, er det ikke et soppmiddel du skal bruke, men midler som gjenoppretter surhetsgraden i underlivet – og dermed normal bakterieflora. I alle norske apotek vil du finne midler med melkesyre, for eksempel Lactal, som finnes både som vagitorier og gel, sier informasjonsfarmasøyten.

Forebygg før badesesongen

Er man blant de som ofte opplever bakteriell ubalanse i underlivet, har informasjonsfarmasøyt Viyan råd til hvordan man kan forebygge:

– Når man vet at man lett får bakteriell ubalanse ved bading, vil jeg råde til å bruke melkesyre både før badeturen, og noen dager etterpå. Dette hjelper til med å motvirke endring i pH, og oppvekst av de dårlige bakteriene som trives best med økt pH. Oppstår det plagsomme symptomer som ikke forsvinner etter noen dagers behandling med melkesyre, vil jeg henvise til lege – da det kan være nødvendig med antibiotika. Det vil også da være klokt å følge opp antibiotikakuren med melkesyre eller probiotika. Dette gjenoppretter pH-balansen og reduserer risikoen for tidlig tilbakefall, avslutter Viyan Tarin, informasjonsfarmasøyt ved Vitusapotek Jernbanetorget.

Informasjonsfarmasøyt Viyan Tarin

Informasjonsfarmasøyt Viyan Tarin gir råd til hvordan kvinner kan forebygge og behandle bakteriell ubalanse i underlivet, som lett oppstår etter sommerbadingen.


Referanser:

1 https://www.helsenett.no/218-sykdommer/gynekologi/gynekologi/1823-skjedekatarr.html

2 https://www.lommelegen.no/gynekologi/artikkel/har-du-bakteriell-vaginose/68998059

Sist oppdatert: November 2018


Lactal behandler bakteriell ubalanse i underlivet

Kjøp Lactal Balance

Lactal Balance kjøper du raskt og enkelt online eller på ditt nærmeste apotek.

Les mer...

Du forlater nå Lactal.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre